free web creation software

Cu cat ajungi mai devreme la Medic cu atat sansele de vindecare sau control ale unei afectiuni sunt mai mari.

La #FizioPro gasiti servicii medicale extinse oferite de catre Medici remarcabili care va pot asista, consilia, diagnostica si trata pentru afectiunea care va deranjeaza. Mai departe, Fizioterapeutul poate observa dereglarile de postura, problemele musculo - scheletale sau deficientele de musculatura si stabileste un set de proceduri personalizate si intr-o cadenta adecvata.

Anamneza

In scopul stabilirii unui diagnostic corect Medicul discuta cu bolnavul sau cu insotitorii acestuia pentru a culege toate informatiile necesare, acestea reprezentand Anamneza - prima etapa din procesul de examinare clinica a pacientului. Datorita anamnezei se stabileste un diagnostic initial, se aleg tratamentele sau procedurile cele mai eficiente pentru problema pacientului si se determina prognosticul bolii. In cadrul #FizioPro pacientul este chestionat pentru a se vedea istoricul si evolutia bolii, starea generala precum si semnele si simptomele prezente la momentul consultului. Simptomatologia principala din cadrul afectiunilor aparatului locomotor este semnalata de durere, redoare articulara, impotenta functionala, tumefactie, slabire musculara, spasme sau contracturi musculare, senzatii de furnicaturi, intepaturi sau arsuri pe traiectul unui nerv. Prin intermediul unui dialog constant si deschis dintre Medic si bolnav se stabileste, pe parcursul anamnezei, simptomatologia predominanta, localizarea problemei medicale (pot fi afectate articulatiile, oasele, muschii, tendoanele, ligamentele, capsulele articulare, meniscurile), caracterul mecanic sau inflamator si factorii care accentueaza durerea. Durerea ce apare dupa efort si cedeaza in repaus indica o cauza mecanica, iar durerea care se manifesta dupa o pauza prelungita sau dimineata plus rigiditate articulara si se amelioreaza la miscare, denota un proces inflamator. Iradierea durerii este un factor important care in afectarea rahisului (coloanei vertebrale) este nesistematizata, iar in afectari ale articulatiei coxo-femurale se duce catre genunchi. O mobilitate deficitara articulara ce apare de fel dupa o perioada de repaus reprezinta redoarea articulatiei afectate, durata acesteia fiind in stransa legatura cu gravitatea afectiunii. Afectarea musculara poate fi provocata de factori precum imobilizarea prelungita, de o afectare neurologica sau de un traumatism extern.

Examinarea fizica

Pentru realizarea unei analize fizice eficiente si complete a pacientului se apeleaza la proceduri de inspectie, palpare, percutie, la verificarea mobilitatii si testarea reflexelor osteotendinoase si a sensibilitatii, precum si observarea unor deficiente motorii. Examinarea obiectiva a pacientului, respectiv a aparatului locomotor, consta in analizarea corecta a tuturor elementelor importante precum mersul, postura, echilibrul, grupele musculare si articulatiile. Prin inspectie se observa postura pacientului, pozitia unui anumit segment corporal in repaus sau in miscare si de asemenea daca exista leziuni sau afectiuni tegumentare, deformari articulare, eritem sau edem local. Se pot compara doua articulatii, cea afectata cu cea sanatoasa pentru a se observa modificarile provocate de afectiune. Palparea ajuta la observarea sensibilitatii si caldurii locale, daca exista contracturi, edeme sau hipotonie musculara. Examinarea clinica se poate face cu pacientul in pozitie ortostatica ( in picioare), in decubit dorsal ( intins pe spate), in decubit ventral ( intins cu fata jos), in decubit lataral (pe o parte) sau in sezand alegandu-se pozitia cea mai antalgica. Pentru observarea mobilitatii, amplitudinii articulare si fortei musculare pacientul executa miscari active ce reprezinta miscari executate de catre acesta fara interventia medicului.
Acestea sunt evaluate prima data. O limitare a amplitudinii se poate datora durerii, redorii sau slabirii articulatiei. Ulterior se masoara si mobilitatea pasiva prin executarea miscarilor de catre Medic, limitarea acestora poate insemna prezenta unor leziuni, tumefactii sau deformari la nivelul articulatiei. Pentru un rezultat corect si complet este necesara o buna comunicare si colaborare intre Medic si Pacient.

Analize - Teste - Investigatii

Imagistica medicala joaca un rol important in diagnosticarea multor afectiuni. In afectiunile musculo-scheletale, se efectueaza initial radiografii simple, insa de o acuratete mai mare se poate obtine prin efectuarea unui CT sau RMN. Diagnosticul cel mai accesibil, care permite vizualizarea structurii interne si evaluarea starii oaselor, este Radiografia. Rezonanta Magnetica este metoda imagistica care permite vizualizarea globala, cu acuratete, concomitenta atat a patologiei osoase, cat si a partilor moi (ligamentele colaterale, ligamentele sindesmofitice, tendoanele flexorilor si extensorilor, muschii intrinseci ai plantei, retinaculele, cartilajul articular si fascia plantara) vizualizare greu realizabila sau chiar imposibila prin ecografie, radiografie sau CT, luate separat. Acest aspect are o importanta deosebita deoarece exista afectiuni cum ar fi deformatiile piciorului (plat, ecvin, valg etc) care sunt consecinta injuriilor si disfunctiilor tendoanelor tibiale, retinaculelor, ligamentului calcaneonavicular sau fasciei plantare. In plus, se pot contabiliza si analize de sange ce pot concluziona anumite inflamatii in corp. Foarte important este să diferentiem bolile reumatice inflamatorii de cele de uzura - datorate varstei - in special cele care apar la varsta a treia. Principalele boli reumatismale inflamatorii sunt: poliartrita reumatoida, artrite reactive, dar sunt si afectiuni care apar din cauza suprasolicitarii unor muschi, a oaselor, a pozitiei incorecte, cum ar fi artroza, hernia de disc, etc.